Tessa runt met haar team de salon Schoonheid & Co. De behandelingen bestaan veelal uit huidverbeteringen en het zetten van permanente make-up. Daarnaast voeren zij ook gezichtsbehandelingen en massages uit. “We proberen zo breed mogelijk te werken”, aldus Tessa. 

Via een cursus hoort Tessa over de RS LightSkin. “Het stond al een aantal jaar op het lijstje, maar een apparaat aanschaffen is erg kostbaar, waardoor het naar de achtergrond schoof. Nadat ik tijdens de cursus een collega van een andere salon er over hoorde praten, ben ik ’s avonds verder gaan kijken. Vrij snel daarna maakte ik de keuze om hem aan te schaffen. De prijs voor de RS Lightskin is namelijk erg schappelijk.”

Inmiddels heeft de salon hem een jaar in gebruik. “We maken er nu echt een unieke beleving van. Bij de eerste behandeling kijken we met de klanten mee en RS LightSkin geeft de bevestiging hierin. Doordat de aanbevolen producten ook gelijk naar voren komen, zijn de prijzen minder schrikbarend. Klanten weten waar ze ongeveer aan moeten denken.”

Na een paar maanden doen ze een nieuwe huidscan en kunnen ze klanten laten zien wat de verandering is geweest. “Klanten snappen nu ook hoe het werkt, doordat de moeilijkheid eraf is. Ook zij kunnen dan duidelijk het verschil zien.”

Niet alleen de verkoop van producten gaat gemakkelijker door de RS LightSkin, ook de intake is veel uitgebreider. “We hebben er nu echt een moment van gemaakt waarin een klant alle vragen kan stellen. Dat geeft veel toegevoegde waarde.”